Theo Thijssen Museum en wandeling Jordaan

De wandeling met museumbezoek was ruim overtekend op deze aanvankelijk zonovergoten zaterdagmiddag.
Peter-Paul de Baar vertelde in het museum over het leven van Theo Thijssen, diens armoedige jeugd, leraarschap, schrijversleven en latere carrière als vakbondsman en politicus. De bijna twee uur durende wandeling voerde langs allerlei plekken in de Jordaan waar Thijssen zijn jeugd had gesleten en waar hij vaak later over schreef in zijn jeugdboeken.
Zo kwamen we tijdens de wandeling in het schitterende hofje De zeven keurvorsten terecht en op tal van andere plekken waar Peter-Paul vol vuur over vertelde of citaten uit de boeken van Thijssen voorlas. Die plekken varieerden van de kade van de Egelantiersgracht waar Thijssen zijn priktol gevaarlijk over het water liet zwieren tot aan de plek waar het Palingoproer begon en 26 doden eiste.

De zon verdween in de loop van de middag en een onaangenaam gure wind blies over de Westerstraat en de gedempte Lindengracht waar Theo Thijssen met leerling door Hans Bayens in brons is vereeuwigd. De zaterdagse markt was nog druk gaande en de Plantagebewoners stonden te midden van de kramen rond het beeld verzameld, dat tot hun verbazing tijdelijk als korianderuitbouwkraampje dienst deed. Grappig was dat Peter-Paul door de Jordanezen herhaaldelijk enthousiast werd herkend doordat hij al zo lang mensen door de buurt leidt. In een nauwe straat stopte een auto te midden van de groep om ‘mee te luisteren’. Het was allemaal even gemoedelijk. De omzet van materiaal in het Thijssen Museum was goed en tenminste één van de leden ging met een gratis bosje koriander naar huis…

Het enthousiasme bij de deelnemers was groot na afloop, ondanks de tot in het merg verkleumde lichamen.