Rondleiding museum en wandeling; Theo Thijssen en de Jordaan

Datum: zaterdag 7 maart 2020
Locatie: Verzamelpunt: Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, Amsterdam. (graag op tijd aanwezig)
Tijd: 14:00 - 16:00

Aanmelden: willem@campcatz.nl
Gids: Peter-Paul de Baar
Er is plaats voor max. 20 deelnemers

De sloopvergunning voor het pand was al afgegeven toen bewonderaars van Theo Thijssen in oktober 1987 een gedenksteen op de gevel van zijn geboortehuis in de Jordaan aanbrachten.
Dankzij het voortvarende optreden van de net opgerichte Stichting Theo Thijssen en de steun van PvdA-kamerlid Jan Schaefer, werd het pand herbouwd. Begin 1995 werd het Theo Thijssen Museum er geopend.Theo Thijssen (1879-1943) was in de eerste plaats onderwijzer – vooral in Amsterdam-Oost! – met een duidelijke visie op hoe je met kinderen moest omgaan. Het was bijzonder in die tijd om het kind als individu te zien en tegelijk de klas als sociale eenheid belangrijk te vinden. In vele artikelen nam Thijssen schoolboekjes, lesmethoden en vaak ook de auteurs daarvan kritisch tot dodelijk-satirisch onder de loep. Een van zijn slachtoffers beet hem toe dat hij dan zelf maar een kinderboek moest schrijven, als hij zo goed wist hoe het moest. Het resultaat was de jeugdroman Jongensdagen.
Veel van zijn boeken spelen zich af in de Jordaan. Kees de jongen is het bekendst, maar ook het genoemde Jongensdagen en Het taaie ongerief werden veel gelezen, evenals het autobiografische In de ochtend van het leven. Naast schrijver was Theo Thijssen bestuurder van de onderwijsvakbond; later kwam hij voor de SDAP in de Tweede Kamer en in de Amsterdamse gemeenteraad.

Peter-Paul de Baar, onze gids, was een van de oprichters van de Stichting Theo Thijssen en het Theo Thijssen Museum. Hij was tot 2018 bijna dertig jaar lang hoofdredacteur van Ons Amsterdam.
Hij schreef al eens een wandelgids rond Theo Thijssen. Momenteel werkt hij aan diens biografie. Een betere gids is niet denkbaar voor deze rondleiding door het museum en de wandeling door de Jordaan, waarbij Thijssens relatie met onze buurt ook aan de orde komt. En aan het eind van de middag weet u alles van de ‘zwembadpas’!