Rondleiding tentoonstelling Kijk Amsterdam 1700-1800

Op 5 januari 2018 leidde Bert Gerlagh, conservator prenten en tekeningen van het Stadsarchief, een select groepje leden van de Vrienden rond op de tentoonstelling Kijk Amsterdam, 1700-1800.

Gerlagh, die de expositie samenstelde (tevens zijn afscheidstentoonstelling), wees erop dat nergens in Europa de belangstelling en productie van topografische prenten zo groot is geweest als in ons land. Met name in Amsterdam brachten de beste kunstenaars dit genre tot een ongekend hoog niveau. De ‘stamvader’ van het 18de-eeuwse stadsgezicht was Cornelis Pronk die al rond 1720 topografisch tekende. Met zijn meesterlijk gebruik van licht en donker wist hij grote diepte te bereiken, iets wat de volgende generatie kunstenaars, zoals Jan de Beijer, H.P. Schouten, Jacob Cats, Paul van Liender, Simon Fokke en Reinier Vinkeles, dankbaar van hem overnam. Met een ongeëvenaarde nauwkeurigheid legden zij de omgeving vast. De tekeningen en prenten vonden in die tijd gretig aftrek. Bovendien gaven verzamelaars vaak zelf opdrachten aan kunstenaars om hun eigen onroerend goed te vereeuwigen.

Nu vormen die bladen een betrouwbare bron voor onze stadsgeschiedenis. Om de kleinste details, de levendige stadstafereeltjes, optimaal te kunnen genieten kregen de bezoekers een vergrootglas mee.

Bij de tentoonstelling verscheen een informatief boek met talloze afbeeldingen.