Plantage Poëzie Prijs 2020, thema ‘Kringloop’

19 September 2020, Kerkzaal Luthermuseum

De Plantage Poëzie Prijs werd voor de 29ste keer uitgereikt. De prijs, een initiatief van de Vereniging Vrienden van de Plantage, heeft inmiddels een landelijke uitstraling. Onder de winnaars zijn dichters van naam. Het thema van de prijs was dit jaar: Kringloop.
De organisatie was in handen van bestuurslid Liesbeth de Ruijter en dichter/presentator Jos van Hest. De jury werd gevormd door de dichters Jos van Hest (voorzitter), Gerry van der Linden en Atze van Wieren (winnaar van Plantage Poëzie Prijs 2019 en 2001). Op 19 september 2020 werd in Het Luther Museum in Amsterdam bekend gemaakt wie de Plantage Poëzie Prijs 2020 heeft gewonnen: Joop Alleblas met zijn gedicht ‘Het vermoeden van oorlog. De prijsuitreiking werd muzikaal ondersteund door het Thijmen Schouten Trio.

De Kerkzaal van het Luthermuseum is een grote zaal. Met inachtneming van alle Corona-maatregelen konden naast het bestuur, de jury en de genomineerde dichters 45 toeschouwers de prijsuitreiking bijwonen. In verband met de mogelijkheid van een bron- en contactonderzoek was er een registratieplicht en zijn van alle aanwezigen de contactgegevens verzameld en 14 dagen bewaard. Gelukkig zijn die niet nodig gebleken.

Er waren inzendingen van 91 dichters uit Nederland en Vlaanderen met in totaal 174 gedichten. De jury was verrast door de hoge kwaliteit van veel inzendingen. Dat maakte een zorgvuldige beoordeling er niet makkelijk op.

De ingezonden gedichten werden geanonimiseerd, en vervolgens beoordeeld door de jury. Bij het jury-overleg was ook Liesbeth de Ruijter aanwezig, bestuurslid van de Vrienden van de Plantage en secretaris van de jury (zonder stem). De jurering verliep getrapt. Elk jurylid droeg 10 gedichten voor die (1) vielen binnen het thema, en (2) naar het oordeel van dat jurylid een grote poëtische zeggingskracht bezaten. Hieruit volgden 24 gedichten die uitvoerig zijn besproken. Uiteindelijk kwam de jury tot, in alfabetische volgorde op achternaam van de dichter, tot de volgende drie genomineerde dichters: Joop Alleblas (met ‘Het vermoeden van oorlog’), Monique Leegwater (met ‘Langs landerijen’) en Saskia van Leendert (met ‘Wat je achterlaat’). De keuze van de jury wordt in dit rapport toegelicht met een korte analyse van de genomineerde gedichten.

De prijsuitreiking vond plaats op 19 september 2020 in de Kerkzaal van het Luthermuseum. De prijsuitreiking werd omlijst door andere poëzie-gerelateerde activiteiten. De juryleden Atze Wieringa (winnaar van de PPP 2019), Gerry van der Linden en Jos van Hest lazen elk enkele gedichten voor uit eigen werk. Daarna presenteerden de genomineerden hun gedicht, elke presentatie werd gevolgd door een kort gesprek met juryvoorzitter Jos van Hest.

De kern van de poëziemiddag was uiteraard de Plantage Poëzie Prijs. Na een korte pauze werden de drie genomineerde gedichten nogmaals voorgedragen.