Lezing Rondleiding Hetty Heyster

Dier in Beeld – Beeld in Brons

Sculpturist en ‘animalier’ Hetty Heyster had de beelden in haar galerie aan de Hoogte Kadijk 195 zo verplaatst dat de Vrienden ontvangen konden worden in twee groepen van vijftien. Ze heette iedereen dan ook twee keer welkom en leidde zich zelf kort in. Na het bekijken en bewonderen van de beelden ging iedereen naar het SOOP-café voor het vervolg van het programma.

Eerst werd daar de documentaire Tanja gedraaid waarin het hele proces werd gevolgd van Hetty’s eerste schetsen tot aan het helemaal gerealiseerde bronzen beeld, dat uiteindelijk door kinderen in de Moskouse dierentuin met kussen wordt verwelkomd. Uit Hetty’s verhaal na de film, begeleid door een powerpoint met tientallen voorbeelden van haar dierensculpturen, kwam overduidelijk de enorme complexiteit en het vakmanschap van het maken van bronzen beelden naar voren. De bewondering voor dat aspect was tijdens de lezing dan ook bijna net zo groot als voor het kunstzinnige karakter van haar werk.

Alle deelnemers kregen een catalogus van Hetty’s werk mee naar huis, plus een door de Vrienden aangeboden plattegrondje van Artis waarop haar werk in de dierentuin was aangegeven.


Dit is de terug blik van: Lezing Rondleiding Hetty Heyster