Sloop Roofdierengalerij
Op 8 oktober 2015 wordt in Artis de Roofdierengalerij gesloopt. Het 19de-eeuwse gebouw weerspiegelt opvattingen over dierenwelzijn, architectuur en tuininrichting die sterk verouderd zijn. De sloop symboliseert het definitieve afscheid van het oude Artis met de traditionele getraliede verblijven.
Over de Roofdierengalerij
De Roofdierengalerij is een van de oudste en bekendste verblijven van Artis. Het gebouw werd in 1859 in gebruik genomen. In die tijd was de dierentuin een systematische collectie van levende dieren. Men streefde ernaar van alle soorten een exemplaar te hebben. In die geest is de Roofdierengalerij gebouwd. Evenals nu was men door de katachtigen zeer gefascineerd, al werden ze toen, meer dan tegenwoordig, als een tegenbeeld beschouwd van menselijke beschaving.
De Roofdierengalerij is het eerste Artis-bouwwerk van de 19de-eeuwse ‘huis’-architect G.B. Salm (1831-1897); in de hoekpaviljoens, aan weerszijden van leeuwen en tijgers, woonden lange tijd olifanten (oost) en een neushoorn (west). Aanvankelijk was de Roofdierengalerij een monumentaal gebouw langs de Hollandse Tuin. Veel fraaie ornamenten en gietijzeren constructies plus een ruime overkapping voor de bezoekers, werden bij de eerste grote verbouwing in 1930 verwijderd om de dieren meer ruimte te geven.
In 1975 werd de tralies door stevig gaas vervangen. In 1990 is het aantal verblijven gehalveerd door diverse tussenseparaties weg te halen. Waar vroeger de olifant woonde is nu de operatiekamer van de dierenartsen; het neushoornverblijf werd in de 20ste eeuw een welpenkamer met jonge dieren. De eerste verdieping diende als quarantaineruimte; daarboven zijn oude hooizolders te vinden, waar in de tweede Tweede Wereldoorlog vele onderduikers veiligheid zochten.
Over de roofdieren
Al meer dan 150 jaar verblijven er katachtigen in Artis. Historisch gezien vormen deze dieren het centrale aandachtspunt in de collectie. Katachtigen werden gezien als de kroon in de schepping en als de meest gevaarlijke diersoort. Ze stonden symbool voor de wildernis en het contrast met de menselijke beschaving.
De laatste dieren die nog in de galerij verbleven, zijn in augustus 2015 naar een andere dierentuin verhuisd. Artis maakt zich op voor de komst van nieuwe katachtige roofdieren: twee jaguars (Panthera onca) uit de dierentuin in Emmen. Deze jaguars zullen verblijven in het nieuwe jaguarverblijf, dat naar verwachting in het voorjaar van 2016 in gebruik genomen wordt.
Artis vernieuwt
In een wereld waar een kwetsbare relatie bestaat tussen natuur en mens wil Artis liefde en zorg voor de natuur stimuleren en uitgroeien tot een toonaangevend instituut op dit gebied. Daarom is Natura Artis Magistra 12 jaar geleden begonnen met een ingrijpend vernieuwingsproces. Meer ruimte wordt gecreëerd voor dieren en planten, voor educatie en erfgoed.
De vernieuwingen worden in fases uitgevoerd. Het Wolvenhuis, Apenhuis en Vogelhuis zijn in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. In 2014 opende Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld, dat inmiddels internationaal bekroond is. Met de opening van het Artisplein en de gerestaureerde Ledenlokalen in hetzelfde jaar, zijn belangrijke mijlpalen behaald in het vernieuwingstraject.