Programma Filmfestival 2020

Datum: zaterdag 22 februari 2020

De documentaires van MARJOLEINE BOONSTRA

Thema: herinnering – what keeps mankind alive

12.30 uur           Inloop

13.00 uur           Welkomstwoord

13.05 uur           De dokwerker – Beeld en herinnering (2016, 30’)

Het bronzen beeld Dokwerker memoreert de gebeurtenissen op 25 februari 1941, toen er werd gestaakt als protest tegen de deportatie van joden. Ontmoetingen met toevallige passanten in het leven van de Dokwerker anno nu, zoals de bronsgieter, gemeentearbeiders en de buurman die verrassende verhalen vertellen. ‘Al moeten ze me er naar toe dragen. Zolang ik leef ben ik de 25ste februari daar.’

13.35 uur           Sa Nule (1996, 10’)

In voormalig Joegoslavië bezocht Boonstra vluchtelingenkamp Kuplensko. In Sa Nule (Vanaf Nul) worden de bewoners van het kamp gevraagd slechts één simpele vraag te beantwoorden: ‘Wie zie jij in de spiegel?’

13.45 uur           Home away from home – De werelden van Do Ho Suh (2019, 52’)

Do Ho Suh is een beeldend kunstenaar die voor werk en gezin voortdurend tussen Seoel, New York en Londen  reist. Geïnspireerd door zijn leven als migrant maakt hij grote doorschijnend-kleurige ruimtelijke kunstwerken die de vraag stellen waar je huis is en waar je je werkelijk thuis kunt voelen. Do Ho Suh is een dromer.

14.45 uur           Gesprek met Marjoleine Boonstra

Ca 15.00 uur      Pauze

15.30 uur           Keep on Steppin’ – De man en het meer (2012, 5’)

In een serie korte interviews onder de titel Keep on Steppin’ ontmoet Marjoleine Boonstra mensen die een oorlog hebben meegemaakt, een overstroming of iets anders dat hun leven op z’n kop heeft gezet. Zij treft hen wanneer journalisten de plek des onheils hebben verlaten. Ze tonen hun verdriet en hun overlevingskracht.

15.35 uur           Schitterende Collecties (2010, 33’)

De kunstverzamelaars Andries van Wezel, Willem Wolff Beffie en Salomon Slijper behoren tot de zich emanciperende Amsterdamse Joodse bourgeoisie eind 19de – begin 20ste eeuw. Met een goed gevoel voor kunst en een vooruitziende blik bouwen ze hun collecties op met werken van dan nog onbekende kunstenaars, die ze vaak persoonlijk kennen en steunen.

16.10 uur           Haven – Omzwervingen in de nacht (2004, 53’)

Een portret van het nachtleven in de Amsterdamse haven, een afgezonderde wereld met bijzondere mensen die er leven en werken. Hannah in haar verlaten onder-zeeër, Dennis in zijn enorme hijskraan en Saskia die haar woonplaats onder het scheepsdok verlaat om eten te zoeken. De nachtelijke haven is hun koninkrijk.

17.00 uur           Eindgesprek met Marjoleine Boonstra

17.15 uur           Borrel en mogelijkheid na te bespreken