PROGRAMMA FILMFESTIVAL 2022

Datum: zondag 4 september 2022
Locatie: Desmet Studio's Amsterdam, Plantage Middenlaan 4A Amsterdam
Tijd: 13:00 - 18:00

Gasten: Peter en Petra Lataster
Gespreksleiding: Hetty Krapels

13.00 uur:
Opening en introductie Peter en Petra Lataster

13.10 uur:
BIRTH-DAY, 2004, 37’

Tussen onze Birth-day en onze Death-day verkwisten we veel tijd en energie met creëren, liefde, verlangen en verwarring… en gedurende een groot deel van deze tijd maken we onszelf belachelijk.
Mozart, wiens muziek Jiri Kylian voor deze productie heeft gebruikt, is het beste voorbeeld van iemand wiens tijd tussen dag ‘A’ en dag ‘Z’ pijnlijk beperkt was. Maar niettemin begreep hij het leven in al zijn rijkdom, fantasie, clownerie en waanzin. Het is zijn geest, en zijn aanvaarding van het feit dat ons leven niet meer is dan een maskerade of een repetitie voor iets diepers en betekenisvollers, die Jiri Kylian heeft geïnspireerd bij het maken van dit werk.

13.50 uur:
Gesprek en vragen uit de zaal

14.10 uur:
Unieke preview van een fragment uit de nieuwe film van de Latasters, REIS DOOR DE WERELD (werktitel), die dit najaar in première zal gaan.

14.20 uur:
Gesprek en vragen uit de zaal

14.40 uur:
PAUZE

15.10 uur:
NIET ZONDER JOU, 2010, 84’

Niet zonder jou is een intiem en ontroerend portret van een bejaard echtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door hun zoon en schoondochter. Van zeer dichtbij toont de documentaire het laatste jaar dat kunstschilder Ger en fotografe Hermine met elkaar doorbrengen, na een huwelijk van 65 jaar. Alles wat in hun leven vanzelfsprekend was begint uit elkaar te vallen. Door Ger’s doofheid en Hermine’s dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Maar in tuinieren en vooral in kunst vinden ze nog steeds een bron van geluk en troost. Ger probeert te blijven schilderen terwijl zijn muze Hermine steeds zieker en verwarder
wordt. Het moment van afscheid nemen komt onherroepelijk dichterbij. Na Hermine’s dood wordt een terugkeer naar het schilderen een kwestie van overleven voor Ger. Niet zonder jou is een ode aan de liefde en aan de kracht van kunst.

16.35 uur
Nagesprek

17.00 uur 
Borrel