Plantage Filmfestival 2014

Datum: zaterdag 8 maart 2014
Locatie: Desmet studio's, Plantage Middenlaan 4a
Tijd: 13:00

Ons Plantage Filmfestival 2014 vindt plaats op zaterdagmiddag 8 maart, ook dit jaar weer in Desmet. Deze keer staat de jonge documentairemaakster Deborah van Dam – binnenkort een buurtgenote – in de schijnwerpers.

Zaal open om 12.30 uur. Toegang gratis voor leden van de Vrienden van de Plantage. Voor niet-leden € 10.

Documentairemaakster Deborah van Dam (1968 Den Haag) werd op haar zesde al gegrepen door het fenomeen film. ‘Ik ben toen een keer meegenomen door een kennis die bij de VPRO werkte. Hij liet me een filmset zien op de zolder van een mooi oud huis. […] Het was buiten klaarlichte dag, maar op die filmset was het nacht. Het idee dat je een andere werkelijkheid kon scheppen, vond ik fantastisch. Dat is me altijd bijgebleven.’
Ondanks het feit dat ze al zo jong instinctief wist dat film haar roeping was, duurde het lang voordat ze haar doel ook bereikte. Na het gymnasium volgde ze een studie Rechten, waarna ze aan de slag ging bij KPN. ‘Dat ging goed, ik kreeg daar alle kansen. Op mijn dertigste was ik manager. Ik had een mooie werkkamer en ik verdiende veel geld. Maar toch knaagde het.’ Ze nam ontslag en ging als stagiaire aan de slag bij RTV West.
Daar werd ze in het diepe gegooid en kreeg ze razendsnel het vak onder de knie. Zo mocht ze voor haar eerste klus in haar eentje naar Zuid-Afrika om daar in Johannesburg filmreportages te maken voor het Holland Dance Festival. Al snel viel ze op door haar talent om de essentie in beelden te vangen. Vanaf die tijd is het snel gegaan en kreeg ze geleidelijk steeds meer ruimte om zich in het vak te ontwikkelen. Ze begon radiodocumentaires en korte filmpjes te maken. Voor het radioprogramma ‘Desmet’, gepresenteerd door Theodor Holman, verzorgde ze items over kunst en cultuur.
Tijdens de viering van het 80-jarig bestaan van de NCRV, met diverse optredende artiesten, leerde zij Liesbeth List kennen. Die ontmoeting leidde tot haar debuutfilm Liesbeth List – Heb me Lief (2006) waarin ze subtiel en indringend laat zien hoe de diva op zoek is naar verzoening met de wrange gebeurtenissen uit haar jeugd. Deze film leverde haar een nominatie voor de Beeld & Geluid Award op en is zaterdagmiddag 8 maart op het Plantage Filmfestival te zien.
Van Dam heeft sinds 2001 haar eigen bedrijf, waar ze in teamverband samenwerkt met andere gepassioneerde cineasten. Grote bekendheid kreeg ze met haar documentaire De Baby (2011-2013), bekroond met de eervolle vermelding door de jury van de Nipkowschijf. Een aangrijpende reconstructie van de Hollandse onderduik van de joodse baby Anneke Kohnke (1940), die nu in Amerika woont. Met interviews, archieffilmpjes van het leven in Nederland onder de bezetter en oude familiefoto’s komt een spannende zoektocht op gang met een schrijnende ontknoping. Met deze film opent het festival.
De derde film die we integraal vertonen is Van Dams recentste documentaire: Oude Bomen – een familie kroniek, over een tuindersfamilie die zich geconfronteerd ziet met de dreigende onteigening door de gemeente. Met deze film krijgt ons Plantage Filmfestival een primeur, want hij gaat pas de volgende dag bij Human in première.
Behalve deze films zullen nog andere (fragmenten van) films van de hand van Deborah van Dam op 8 maart in Desmet te zien zijn. Het gaat een interessante en ontroerende middag worden.
Deborah van Dam zal zelf aanwezig zijn om haar films toe te lichten.
Klik voor de exacte programmering op programma.
Meer informatie over Deborah van Dam en haar films (met trailers) vindt u op haar website: http://www.deborahvandam.nl