Plantage Filmfestival 2013

Datum: zaterdag 2 maart 2013
Locatie: Desmet studio's, Plantage Middenlaan 4a
Tijd: 12:30

Zaterdagmiddag 2 maart vindt in Desmet aan de Plantage Middenlaan weer ons jaarlijkse Plantage Filmfestival plaats. Deze keer de keuze van filmmaker Niek Koppen die zelf ook aanwezig zal zijn.Zaal open om 12.00 uur. Toegang gratis voor leden van de Vrienden van de Plantage. Voor niet-leden € 10,00.

Filmmaker Niek Koppen (Hengelo, 1956) studeert in 1981 af aan de Filmacademie in regie, productie en montage. Hij maakt een paar jaar kinderprogramma’s voor de VPRO, maar daarna documentaires. In 1999 is hij medeoprichter van het filmproductiebedrijf Selfmade Films, dat zich vrijwel alleen met documentairefilm bezighoudt. De documentaires van Koppen kunnen thematisch nogal uiteenlopen, maar gaan eigenlijk vooral over de voor hem interessante groepsprocessen die plaatsvinden en over hoe mensen met elkaar omgaan. Hij noemt zijn films ‘jongens- films’: films vol sterke verhalen die mensen elkaar vertellen.
Zo gaat zijn debuutfilm uit 1992 over het bizarre leven van Battling Siki: een jongen uit Senegal die wereldgeschiedenis maakte in het interbellum. Door een Nederlandse vrouw te trouwen kreeg hij een band met ons land. In Europa werd Siki in 1922 de eerste Afrikaanse wereldkampioen boksen (halfzwaargewicht). Drie jaar later komt hij tragisch om het leven in de VS. Een film die ook over het geheugen gaat, waarin verschillende mensen herinneringen aan hem ophalen en verhalen over hem vertellen en zo elkaar aanvullen… en soms zelfs tegenspreken.
Hetzelfde geldt voor De slag in de Javazee (1995), een film over de geallieerde vloot die in 1942 bijna geheel tot zinken werd gebracht door de Japanners. Voor die film sprak Niek Koppen met honderden ooggetuigen. Vijftig van hen vroeg hij om hun verhaal te doen voor zijn camera. Ook de Japanners komen aan het woord, omdat die, vindt hij, niet van hun tegenstanders verschillen. Het is tevens een persoonlijke film geworden, omdat Koppen hierin de familiegeschiedenis van zijn moeder heeft verweven.
In zijn documentaire The Hunt (1997) legt hij heel realistisch het complexe milieu van de Engelse vossenjacht bloot. Vol unieke beelden over de wreedheid van de vossenjacht en het harde plattelandsleven.
Na zijn documentaire Goud uit 2007, waarin hij de hockeysters van Oranje volgt op weg naar het wereldkampioenschap, geeft Koppen vijf jaar leiding aan de documentaireafdeling van het Filmfonds. Daarmee is hij even filmer af, maar treedt met Selfmade Films wel op als producent. Inmiddels heeft hij dat stokje doorgegeven aan filmmaker Pieter Fleury, die drie jaar geleden het middelpunt van ons filmfestival was. Momenteel is Niek Koppen bezig met een documentaire over de laatste inwoners van ons land die nog dagelijks in klederdracht rondlopen.

Op het Plantage Filmfestival 2013 kunt u in elk geval genieten van Battling Siki, De slag in de Javazee (uit de 2 3/4 uur durende film heeft de cineast een selectie gemaakt) en The Hunt. We eindigen het festival met Michiel Brongers’ film Omars schuld uit 2010, geproduceerd door Koppen met Selfmade Films. Het uitgangspunt voor deze documentaire vormt een auto-ongeluk dat Brongers in de Plantage Middenlaan overkwam.
Niek Koppen en Michiel Brongers zullen zelf aanwezig zijn.
Klik voor het programma voor 2 maart op programma.