Plantage Filmfestival 2012

Datum: zondag 19 februari 2012
Locatie: Desmet studio's, Plantage Middenlaan 4a
Tijd: 13:00

Zondagmiddag 19 februari vindt in Desmet aan de Plantage Middenlaan weer ons jaarlijkse Plantage Filmfestival plaats. Deze keer de keuze van filmprogrammeur en buurtgenote Ludmila Cvikova die zelf ook aanwezig zal zijn.
Zaal open om 12.30 uur. Toegang gratis voor leden van de Vrienden van de Plantage. Voor niet-leden € 10,00 (inclusief 1 consumptie).

Dit jaar vindt ons jaarlijkse Plantage Filmfestival in Desmet eerder plaats dan voorgaande jaren. In plaats van in het vroege voorjaar, hebben we het iets naar voren gehaald, naar 19 februari, en op een zondag i.p.v. de gebruikelijke zaterdag. Ook de aanpak verschilt van andere jaren. Deze keer geen filmmaker, maar wel iemand voor wie film dagelijkse kost is: onze buurtgenote Ludmila Cvikova.

Ludmila Cvikova, van oorsprong Tsjecho-Slowaakse, werkte de afgelopen vijftien jaar als filmprogrammeur bij het internationaal Filmfestival Rotterdam, maar eigenlijk begon ze haar carrière bij ons om de hoek: in Filmtheater Kriterion aan de Roetersstraat. Voor het Rotterdamse Filmfestival bereisde ze vooral Oost-Europa en Centraal-Azië – met exotische oorden als Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Armenië, Georgië en Azerbaizjan – de Balkan, Iran, Turkije, Griekenland en het Midden-Oosten, om nieuwe films en filmmakers voor het Nederlandse filmpubliek te ontdekken.
Het kan allemaal nog spannender. Sinds vorig jaar werkt Ludmila in het Arabische emiraat Qatar als head of International Programming bij het Doha Film Institute.

Het Plantage Filmfestival op 19 februari zal vooral in het teken staan van Ludmila Cvikova’s vaderland: Tsjecho-Slowakije. Als eerbetoon aan de eerste en laatste president van het democratische Tsjecho-Slowakije na de val van de Berlijnse Muur, de onlangs overleden Václav Havel, zal in Desmet zijn filmdebuut uit 2010 te zien zijn: Odchazeni (Leaving), een bitterzoete komedie over de laatste dagen in de carrière van een hooggeplaatst persoon. Daarnaast laat Ludmila ons nog andere (fragmenten van) films uit haar vaderland zien. Zij zal zelf aanwezig zijn in Desmet om ons meer te vertellen over wat wordt vertoond en natuurlijk om vragen te beantwoorden over haar boeiende carrière en haar toekomst in Arabië.
Klik voor het programma van het 9e Plantage Filmfestival op programma.