Plantage Filmfestival 2011

Datum: zaterdag 16 april 2011
Locatie: Desmet studio's Amsterdam, Plantage Middenlaan 4a
Tijd: 13:00

Zaterdagmiddag 16 april vindt in Desmet aan de Plantage Middenlaan weer ons jaarlijkse Plantage Filmfestival plaats, deze keer met documentaires van onze buurtgenote Eveline van Dijck, die zelf ook aanwezig zal zijn.

Zaal open om 12.30 uur. Toegang € 10,-. Gratis voor leden van de Vrienden van de Plantage.

Over Eveline van Dijck

Filmmaakster Eveline van Dijck (1952), geboren in Den Haag, studeert pedagogiek in Groningen om na haar studie parttime te gaan werken met kinderen met leermoeilijkheden. Daarnaast is zij onderwijsjournalist. Via de journalistiek belandt ze free lance bij de omroep, aanvankelijk de RVU en later de Humanistische Omroep, tegenwoordig HUMAN. Als daar een redacteur televisie gevraagd wordt besluit ze te solliciteren en bekwaamt ze zich bij die omroep steeds meer in het filmmaken. Voor de HUMAN maakt ze een tv-magazine en diverse programma’s. In 1987 ziet haar eerste lange documentaire het licht: Kunst onder Druk. Een Turks/ Nederlandse productie over drie Turkse kunstenaars die er, ondanks hun kritische blik, voor kiezen om na de militaire coup van 1980 in Turkije te blijven wonen en werken met alle gevolgen van dien.

In de jaren ’90 start Eveline met Nelleke van der Drift het jongerenprogramma YOY, een reeks korte documentaires van 25 minuten waarin jongeren aan het woord komen over ‘zaken die hen bezig houden, zonder in de rede te worden gevallen door ouders of deskundigen’.

De vele documentaires die Eveline sindsdien heeft gemaakt, brengen haar over de hele wereld. Maar in haar films blijft ze ook vaak vlak bij huis, zoals in de film Mag ik dood, naar aanleiding van de zelfdoding van haar zus, die na jaren van psychiatrische behandeling niet meer wilde leven. Een film die veel discussies oproept in de media en zelfs tot Kamervragen leidt.

Al haar documentaires zijn steeds weer gemaakt vanuit haar oprechte nieuwsgierigheid naar dat wat mensen drijft. De werkelijkheid is haar grote inspiratiebron, altijd belicht vanuit haar onbevangen en positieve kijk: ‘Zo kan het óók’.

Haar motto: ‘Vlak voor onze ogen kunnen zich kleine wonderen afspelen en  vaak zie je niet wat je ziet.’

Op het Plantage Filmfestival 2011 maakt Eveline van Dijck ons deelgenoot van haar fascinaties.

Programma

13.00 uur

Ik ben Ayaan (2006), 45’

Ayaan Hirsi Ali, met home moviecamera gefilmd vanaf haar begintijd in Nederland, toen nog niemand haar kende, tot haar vertrek uit Nederland dat wereldwijde aandacht kreeg.

13.50 uur

Tussen Fes en Veghel (1991), 30’

Documentaire over het jonge meisje Nora Makboul, dat met haar familie vanuit Nederland naar Marokko remigreert. Maar de jonge Nora voelt zich niet thuis in Fes en heeft heimwee naar het Brabantse Veghel waar ze opgroeide.

14.25 uur

Mensjesrechten: Davron (2009), 3’

In Mensjesrechten, van Human-­Ikon, staan de rechten van kinderen en tieners centraal.

14.30 uur

Gewoon liefde (2007), fragment 12’

Het verhaal van de hernieuwde kennismaking van Marijke en haar oude liefde Marcel. 41 Jaar geleden waren ze elkaars grote liefde, maar het leven liep even anders en ze trouwden ieder met een ander. Nu heeft Marijke weer contact gezocht met de man die ze nooit heeft kunnen vergeten. Alleen is Marcel intussen Marcella geworden…

PAUZE 14.45-­15.15 uur

15.15 uur

Sterke vrouwen, verhalen over mensenhandel (2010), 42’

Jaarlijks worden duizenden mannen, vrouwen en kinderen in Nederland het slachtoffer van mensenhandel. Een film over een groep vrouwelijke slachtoffers die het stilzwijgen verbreekt en een vuist maakt tegen deze misdaad.

16.05 uur

Mensjesrechten: Said  (2009), 3’

16.10 uur

Kolegio Erasmo (1997), 40’

Een film over de eerste Papiamento-school, die schrijver Frank Martinus Arion en zijn vrouw Trudy op Curaçao oprichtten. Daarmee willen ze een alternatief bieden voor de bestaande scholen op het eiland, die kinderen vooral lijken klaar te stomen voor een toekomst in Nederland.

PAUZE 16.50-­17.20 uur

17.20 uur

Gewoon handelen (2000), 40’

Trees van Rijsewijk heeft het goed voor elkaar: een fijne baan, een mooi huis, een vol leven. Toch geeft ze haar baan in het onderwijs op en gaat fietsen door Azië. In Nepal vindt ze nieuwe zingeving. Nu leidt ze een school voor kinderen uit de laagste kaste in Nepal en heeft ze diverse projecten gestart om kinderen en weeskinderen in afgelegen dorpjes de kans te geven op een beter leven.

EINDE 18.00 uur, bar open tot ca. 18.45 uur

NB: Tijden bij benadering / Programma onder voorbehoud.

Eveline van Dijck is aanwezig.