Muziek in Eik en Linde

Datum: zondag 27 maart 2011
Locatie: Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22
Tijd: 14:00

Les Cordes Sensibles

Sarinah Garssen, Katelijne Voortman en Jade Welling, drie jonge enthousiaste violistes, vormen samen het trio Les Cordes Sensibles. In Eik en Linde brengen zij muziek ten gehore van Mozart, Telemann, Lajos en Dvorak. Na de pauze brengt het trio z’n Klezmer- en bluesrepertoire.
Zaal open vanaf 13.45 uur. Toegang gratis voor leden, € 5 voor niet-leden (incl. een consumptie).

Als trio Les Cordes Sensibles hebben ze al verscheidene optredens op hun naam staan. Zij zijn afkomstig uit Hoorn en Amsterdam en hebben elkaar in het Noord-Hollands Jeugd Orkest (NHJO) leren kennen. Naast hun middelbare schoolopleiding – ze zijn alle drie 17! – hebben ze ieder al van kinds af aan vioolles en spelen ze in verschillende strijkorkesten en ensembles. Muziek maken is voor hen een plezier en een noodzaak.

Programma:

W.A. Mozart
Trio
Adagio
Minuetto
Rondo

G.P. Telemann
Suite
Chattering
Minuet
Pastoral
Gaiety

P. Lajos
Andante
Andantino
Allegro rondoletto

A. Dvorak
Larghetto from sonatine

Pauze

Klezmer- en bluesrepetoire

Sarinah Garssen, 17 jaar, zit in 5 vwo op het Copernicus in Hoorn.
Ik begon op mijn 7e jaar met vioollessen bij Ankie Teunisse. Vanaf mijn 11e tot en met 14e was ik lid van het strijkersensemble The Savage Strings o.l.v Berna van der Hulst. Met dit ensemble heb ik ook verscheidene workshops gevolgd bij docenten van het conservatorium van Zwolle en deelgenomen aan het Prinses Christina Concours. Ik speel sinds voorjaar 2008 mee in het Noord-Hollands Jeugd Orkest (NHJO, symphonie-orkest). Op 10 juni 2010 heb ik samen met een aantal andere leden van het NHJO een examenkandidaat van het conservatorium begeleid met het 1e pianoconcert van Beethoven (allegro con brio). Ik heb meegespeeld in de musical Anatevka bij musicalvereniging Zwaag (2010/2011). Dit was een heel andere ervaring dan wat ik gewoonlijk doe(klassiek), maar erg leerzaam. Verder heb ik met Katelijne Voortman en Jade Welling o.a. gespeeld in Michelin-sterrenrestaurant Kroft in Hoorn.
Ik heb sinds dit jaar les in akoestische gitaar en binnenkort ook akoestische basgitaar. Muziek maken is voor mij een groot plezier en ik hoop dit mijn leven lang te doen, vooral in groepsverbanden zoals (studenten)orkesten, andere projecten en natuurlijk met Katelijne en Jade in Les Cordes Sensibles. Bovendien houd ik van allerlei soorten muziek. Dat is de reden waarom ik naast viool ook gitaar ben gaan spelen. Een studie aan het conservatorium is niets voor mij, maar ik overweeg wel om de studie muziekwetenschap te kiezen.

Katelijne Voortman, 17 jaar, zit in de vijfde klas van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam.
Ik volg sinds mijn 6e vioollessen bij Sjanneke Laghuwitz. Zij vond samenspelen al gelijk een heel goed idee en ik speel daarom ook al sinds ik zes jaar ben in een strijkorkest en een ensemble in Amsterdam. Nu nog steeds, met nog steeds dezelfde mensen als elf jaar geleden.
Sinds mijn 15e ben ik lid van het NHJO. Sindsdien is muziek maken een van de leukste dingen voor mij. Ik heb met een aantal andere orkestleden een eindexamen piano (1e pianoconcert Beethoven – allegro con brio) aan het Conservatorium van Utrecht begeleid en heb vorig jaar een CD opgenomen voor een eindexamenkandidaat filmmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam.
Ik ben ingeschreven bij het castingbureau PíuMusic, waardoor ik af en toe een leuke opdracht krijg, zoals het spelen van het openingsnummer in de finale-liveshow van Popstars (SBS) en twee maanden geleden de opname voor een nieuwe clip van Nick en Simon.
Naast muziek maken en ernaar luisteren, componeer ik ook graag. Ik vind muziek maken heel erg leuk en wil er zeker mee verder. Vooral samenspelen vind ik leerzaam. Daarom wil ik ook na mijn tijd in het NHJO in een ander orkest verder leren. Nog niet zo lang geleden hebben we Les Cordes Sensibles opgericht. Het is heel wat anders om met drie vriendinnen een trio te vormen dan met z’n honderden in een groot orkest te spelen. We leren elkaar zo ook heel goed kennen.

Jade Welling, 17 jaar, woont in Hoorn. Ik zit nu in het examenjaar vwo van de OSG West-Friesland. Ik ben begonnen met viool spelen toen ik zeven was. Op de open dag van de plaatselijke muziekschool was ik meteen verkocht. Na vier jaar muziekschool kreeg ik drie jaar les in Amsterdam van Evert Sillem. Daarna vervolgde ik mijn vioolstudie bij Reinette Tiadens. De afgelopen twee jaar heb ik les bij Annechien van Blom. Het laatste half jaar hiervan is geregeld via ArteZ, het conservatorium in Zwolle, waar ik de vooropleiding volg.
Het is vaak zwaar om school en viool te combineren, maar het loont de moeite. Vooral samenspelen is iets wat ik heel graag doe. Naast het ensemble met Sarinah en Katelijne speel ik in een strijkkwartet en in het NHJO. Ook ben ik concertmeester in Symfoniëtta, een jeugd symfonie orkest in Purmerend. Ik hoop nog lang door te kunnen gaan met viool spelen, ik ben nu in ieder geval nog lang niet uitgespeeld!