Muziek in Eik en Linde: Anne Martha Schuitemaker

Datum: zondag 8 november 2015
Locatie: Café Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22A
Tijd: 15:00

Aanstaande zondag vertolkt de jonge sopraan Anne Martha Schuitemaker onder pianobegeleiding van Mark Walter composities van Mozart, Händel, Tchaikovsky, Schumann, Donizetti en Verdi, maar ook werk van minder bekende componisten als Crumb, Alfvén en Cesti.

Anne Martha Schuitemaker’s (1992) muzikale ontwikkeling begon reeds op jonge leeftijd met het volgen van pianolessen, enkele jaren later gevolgd door vier jaar privé zangles. In deze periode nam ze tevens deel aan diverse operaworkshops bij Stichting Eigenwijs en zong ze haar eerste rol als ‘Barbarina’ in de opera ‘le Nozze di Figaro‘ van W.A. Mozart, al spoedig gevolgd door de ‘Second Lady’ in de opera ‘Dido and Aeneas’ van H. Purcell, daarna als ‘Pamina’ in Mozart’s Zauberflote en in Monteverdi’s opera ‘Orfeo’ als ‘La Musica’.
Tijdens haar Gymnasiumtijd op het Barlaeus deed ze al veel solistisch- en koorervaring op met het kunstvakkoor o.l.v Olga van Benthem, zoals ‘La Figlia; in de ‘Historia di Jephte’ van Carrissimi’ en Dido in de opera ‘Dido and Aeneas’ van H. Purcell. Ook deed ze mee aan het compositieproject ‘Notepad’ en mocht ze haar eigen compositie ‘Mondnacht’ met het ‘Asko Schonberg ensemble’ uitvoeren in de ‘Kleine Zaal’ van het Concertgebouw.
Vorig jaar heeft Anne Martha de rol van ‘Hyacinthus’ gezongen in de vroege opera ‘Apollo et Hyacinthus’ van Mozart. In mei dit jaar behaalde zij Cum Laude haar bachelor Zang aan het Utrechts Conservatorium bij Karin van der Poel. In de vele projecten aan dit conservatorium kreeg ze ook coaching van Charlotte Margiono, Jón Thorsteinsson en Dobrinka Yankova.

Toegang € 5, gratis voor leden.

Mark Walter speelt al van jongs af aan piano. Na vele jaren studie, onder andere bij Antoine Oomen, studeert hij inmiddels aan het Utrechts Conservatorium. Hij zit in zijn examenjaar, en studeert naast piano ook koordirectie (piano bij Sebastian Colombo en koordirectie bij Rob Vermeulen).
Mark is dirigent bij twee koren, een kerkkoor en een operakoor, en is tevens koorbegeleider. Daarnaast begeleidt hij regelmatig zangers, instrumentalisten of koren.

Programma
Sju dikter av Ernest Thiel – Hugo Alfvén
no. 5 Jag längtar dig
no. 6 Skogen sover
no. 7 Se, du kom med jubel och sång i hågen!

Sieben lieder von Elisabeth Kulmann, Op. 104 – Robert Schumann
no. 1 Mond, meiner Seele Liebling
no. 2 Viel Glück zur Reise , Schwalben!
No. 3 Du nennst mich armes Mädchen
no. 4 Der Zeisig
no. 5 Die letzten Blumen starben
no. 6 Reich mir die Hand, o Wolke
no. 7 Gekämpft hat meine Barke

Three early songs – George Crumb
I Night
II Let it be forgotten
III Wind elegy

Lullaby Op. 16 No. 1 – Pjotr Tchaikovsky

INTERMEZZO:
Nocturne no. 17 in B-groot – Frédéric Chopin

S’altro che lagrime – W.A. Mozart
(Uit: La clemenza di Tito)

In uomini, in soldati – W.A. Mozart
(Uit: Così fan tutte)

Appena mi vedon – W.A. Mozart
(Uit: La finta giardiniera)

Non t’accostare all’urna – Giuseppe Verdi

Chi sprezzando – G.F. Händel

Intorno all’idol mio – Antonio Cesti

Tu che voli, gia spirto beato – Gaetano Donizetti
(uit: Fausta)