4 mei-Livestream vanuit de  Hollandsche Schouwburg

Datum: dinsdag 4 mei 2021
Locatie: Online
Tijd: 10:00

Het verhaal van Kitty Witjas
Op 4 mei om 10.00 ’s ochtends is er een livestream vanuit de Hollandsche Schouwburg. Emile Schrijver (directeur van het Joods Cultureel Kwartier) gaat in gesprek met (oud-)bestuursleden van de Vrienden van de Plantage  Ester Wouthuysen en Willem Campschreur.

Livestream link: https://www.openjoodsehuizen.nl/en/page/5487/amsterdam-hollandsche-schouwburg

Ester Wouthuysen heeft vanuit de Vrienden van de Plantage een project gestart Jong in de oorlog. Zij heeft daarvoor interviews gehad met mensen die de tweede wereldoorlog in hun jeugd hebben beleefd. Samen met Willem Campschreur is zij deze interviews aan het uitwerken waarvan u later meer ziet. Op 4 mei a.s. vertellen zij alvast het verhaal van Kitty Witjas, een van de geïnterviewden.

Kitty Witjas woonde op Plantage Muidergracht 1, vlakbij de Hollandsche Schouwburg. Kitty’s vader zat in het verzet, maar werd opgepakt nadat hij was verraden omdat hij diamanten verkocht. Hij is via de Hollandse Schouwburg naar Vught en vervolgens naar Auschwitz Monowitz gedeporteerd. Kitty vertelt over hun tijd tijdens de oorlog, ook nadat haar vader is opgepakt, over de Hongerwinter, de bevrijding en over de tijd na de bevrijding waarin er veel antisemitisme heerste en toen ze ontdekten dat haar vader de oorlog niet had overleefd.