Literaire Middag

Datum: zondag 26 november 2017
Locatie: Eik en Linde, Plantage Middenlaan 22 A, Amsterdam
Tijd: 15:00

Jan Fontijn en Lieke Marsman

Twee bijzondere literaire gasten zullen op zondagmiddag 26 november door Jos van Hest en Cees van Ede worden geïnterviewd.
Jan Fontijn dankt zijn grootste bekendheid waarschijnlijk aan de tweedelige biografie die hij schreef over Frederik van Eeden, maar de lijst met publicaties van zijn hand is lang. Als voormalig universitair docent Neerlandistiek en literatuurcriticus van Het Parool en Vrij Nederland ontwikkelde hij een speciale belangstelling voor de biografie als literair genre. Hij publiceerde o.m. studies over Herman Heijermans, Frans Coenen, Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan. Daarnaast is Jan Fontijn al vele jaren gefascineerd door het werk van de Franse schrijver en dichter Paul Valéry. Diens faam als dichter is gebaseerd op slechts een paar bundeltjes. Zijn hoofdwerk echter, de Cahiers, beslaat maar liefst 26.600 bladzijden en is gevuld met complexe gedachten, losse invallen, dodelijke kritieken, fraaie tekeningen, kortom, met alles wat er zich in het brein van Valéry voltrok op vrijwel ieder denkbaar gebied. Ruim vijftig jaar lang zat hij iedere dag in de vroege ochtenduren achter zijn bureau driftig te pennen in een van zijn uiteindelijk 261 cahiers. Jan Fontijn heeft een aantal van die notities geselecteerd en vertaald. Met name zijn beschouwingen over Poëzie, Literatuur en het Gevoelsleven moet iedere poëzieliefhebber en iedere dichter gelezen hebben, vindt Jan Fontijn.
Cees van Ede praat met hem.

 

Na de pauze gaat Jos van Hest in gesprek met Lieke Marsman (1990). Zij is filosoof en een van de meest gelezen en gelauwerde dichters van haar generatie. Op podia als Lowlands en De Nacht van de Poëzie is zij een graag geziene gast. Haar gedichten en essays verschenen onder meer in De Gids, Tirade en Vrij Nederland. Voor haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud (2010) ontving ze in 2011 maar liefst drie prijzen: C. Buddingh’- prijs, Lucy B. en C. W. van der Hoogt prijs en Liegend Konijn Debuutprijs. In 2014 verscheen haar tweede dichtbundel De eerste letter. Met Het tegenovergestelde van een mens maakte Marsman dit jaar haar debuut als prozaschrijver. Op de omslag en titelpagina van dat boek staat de aanduiding ‘roman’, maar het boek is een fascinerende draaikolk van diverse genres: proza, poëzie en essay. Het gesprek in café Eik en Linde zal vooral gaan over die dichterlijke, filosofische roman, die existentiële vraagstukken als klimaatverandering en identiteit trefzeker in beeld brengt. Haar eveneens recent verschenen verzameldichtbundel Man met hoed (waarin haar eerste twee bundels zijn opgenomen, aangevuld met nieuwe en met vertaalde gedichten) komt vast ook ter sprake.