Literaire middag in de SOOP!

Datum: zondag 18 november 2018
Locatie: SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124, Amsterdam.
Tijd: 15:00

Op zondag 18 november zal vanaf 15.00 uur weer een sprankelende Literaire middag plaatsvinden met Annet Mooij en Bette Westera.  Een feestelijke bijeenkomst die, sinds het vertrek van Ko van Geemert, inmiddels voor de vierde keer gepresenteerd wordt door Jos van Hest en Cees van Ede. Verdrietig nemen we afscheid van de oude, vertrouwde locatie Café Eik en Linde, maar enthousiast hopen wij u te mogen verwelkomen in de SOOP.

De eerste gast is schrijfster Annet Mooij, van wie onlangs De eeuw van Gisèle verscheen, een biografie over het leven en werk van Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares, zo luidt de ondertitel van deze schitterende vertelling over een vrouw, wier honderdjarige bestaan rijkelijk gevuld was met bizarre, fascinerende avonturen en intrigrerende vriendschappen en liefdes. Als dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër woonde zij achtereenvolgens in Amerika, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Engeland en Nederland. Met name de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zij haar (destijds nog) kleine Amsterdamse bovenwoning openstelde voor enkele onderduikers, hebben een bepalende rol gespeeld in haar leven. Cees van Ede (die in 1997 een televisieportret maakte van Gisèle d’Ailly) praat met biografe Annet Mooij.

Na de pauze gaat Jos van Hest in gesprek met Bette Westera en Diederik van Essel.

Het deurtje van de prijzenkast van kinderboekenschrijfster Bette Westera kan nauwelijks meer dicht. Ze kreeg Vlaggen en Wimpels, Zilveren Griffels, Gouden Griffels en voor haar poëzieboek Doodgewoon de Woutertje Pieterseprijs. Dit jaar nog kwam er voor Was de aarde vroeger plat? een Zilveren Griffel bij. Werk van haar in vertaling is te lezen in Frankrijk, Japan, Taiwan, Portugal, Korea, Denemarken, Duitsland, en ga maar door. Bette Westera wordt wel eens de nieuwe Annie M.G. Schmidt genoemd omdat haar geestige, soms melancholieke, soms grimmige verzen zo soepel ritmisch en zonder rijmdwang lopen. Met haar man Diederik van Essel maakt ze liedjes die ze samen zingen.

Met zulke bijzondere gasten belooft het een fantastische middag te worden. Komt allen!