Bezoek atelier Hetty Heyster, en film over haar werkwijze in de Soop

Datum: zaterdag 2 maart 2019
Locatie: Galerie art2, Hoogte Kadijk 195 en Soop, Nieuwe Kerkstraat 124
Tijd: 14:45 - 18:00

Aanmelden: Willem Campschreur: willem@campcatz.nl

Dier in Beeld – Beeld in Brons
Hetty Heyster is beeldhouwster en niet zomaar een beeldhouwster. Zij is een ‘animalier’, een kunstenaar die zich specialiseert in de weergave van dieren, en daar een eigen visie in ontwikkelt.

Hetty’s materiaal is brons en als u ooit in Artis geweest bent, dan moet u haast haar Cheeta’s of haar Gorilla met jong hebben gezien, of zelfs aangeraakt. Het specialisme van animalier ontstond in de 19e eeuw, de eeuw met een grote belangstelling voor de studie van de natuur. Animaliers wilden in het verlengde daarvan de dieren in hun eigen waarde behouden en verbeelden, op basis van langdurige intensieve observatie. Dat is nu nog steeds Hetty’s uitgangspunt, haar werk staat daarin op eenzame hoogte en zoveel professionele animaliers zijn er bovendien niet in Nederland.

Haar opleiding eind jaren zestig viel samen met de rebellie tegen het gebruik van traditionele materialen en technieken. Model- en anatomielessen hadden plotseling afgedaan. Maar Hetty bestudeerde na de academie in Rotterdam het oeuvre van grote internationale beeldhouwers met een voorliefde voor dierenbeelden en ze bezocht de prehistorische grotten in Zuid-Europa met dierentekeningen. Ze maakte aantekeningen en hield dagboeken bij om door bestudering en reflectie tot de kern van haar werk door te dringen. Zo heeft ze in de loop van 45 jaar honderden beelden gemaakt.

Na een kort bezoek aan haar galerie op de Hoogte Kadijk, waar een aantal beelden te bewonderen zijn, wandelen we naar de SOOP op de Nieuwe Kerkstraat. Daar vertelt Hetty eerst over haar werk waarbij ze ook weer dierenbeelden laat zien. Daarna wordt een korte film vertoond over hoe ze nou zo’n beeld precies maakt. We zien Tanja het nijlpaard ontstaan, van schets tot gieterij en dan de afwerking.

Hetty’s presentatie is een bijzonder vervolg op de rondleiding van de Vrienden, vorig jaar juni, langs de dierenbeelden in Artis van Raoul Wirtz.