Herdenkingen 4 mei 2017

Datum: donderdag 4 mei 2017

In onze buurt worden op 4 mei verschillende bijeenkomsten georganiseerd waarbij de slachtoffers van de oorlog worden herdacht.
In de Hollandse Schouwburg vanaf 19.30, aan de Schaduwkade (Nieuwe Keizersgracht) en tijdens een wandeling langs markante plekken in de Plantage, beide eveneens beginnend om 19.30 uur.
De gedetailleerde programma-informatie vindt u verder in dit schrijven.

Tevens maken wij u graag attent op een tweetal bijzondere voorstellingen later op die avond.
Er is een theatervoorstelling in het Holocaustmuseum (http://www.theaternadedam.nl/voorstelling/philip-mechanicus-wachten-op-transport/) en een muziekuitvoering in de Uilenburger Synagoge (http://www.theaternadedam.nl/voorstelling/simas-yiddish-songs/).
Beide beginnen om 21.00 uur.

PROGRAMMA Nationale Dodenherdenking:

1. Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24. Aanvang 19:30 uur

• Muziek door Ben van Gelder, saxofoon
• Toespraak door Lilian Gonçalves-Ho Kang You, jurist en mensenrechtenactivist
• Gedicht door Alitha van den Heuvel, leerling van de IVKO-school
• Jizkor (herdenkingsgebed) door chazan Daniël ten Brink
• Kaddiesj (gebed voor de doden) door chazan Daniël ten Brink
• Muziek door Ben van Gelder, saxofoon
• 20:00 uur Twee minuten stilte
• Wilhelmus
• Kranslegging door vertegenwoordigers van het Joods Politie Netwerk
• Bloemlegging bij het monument
Organisatie: Plantage-Weesperbuurtvereniging, Vrienden van de Plantage, IVKO-school en Stichting Hollandsche Schouwburg.

2. Stille tocht Plantagebuurt.

Start om 19.30 uur op de Lau Mazirelbrug
• Lau Mazirelbrug (Plantage Kerklaan/Roetersstraat)
Mr Lau Mazirel (1907-1974), onder meer betrokken bij de voorbereiding van de aanslag op het Bevolkingsregister (1943) en actief bij het redden van Joodse volwassenen en kinderen uit de Hollandsche Schouwburg.
• Nooit meer Auschwitz monument (Wertheimpark). Ontworpen door Jan Wolkers, oorspronkelijk in een kleinere versie uitgevoerd op de Oosterbegraafplaats (1977), sinds 1993 vergroot en verplaatst naar het Wertheimpark.
• Bronzen gedenkplaat, Plantage Middenlaan 27. Het monument herinnert aan de verschillende studenten- en verzetsgroepen, die zich ingezet hebben voor het reddingswerk van honderden kinderen uit de toenmalige, hiernaast gelegen crèche, tegenover de Hollandsche Schouwburg.
• Gedenksteen Plantage Kerklaan 36. Op de gevel van het voormalige Bevolkingsregister, ontworpen door W.J.H.Sandberg. Onthuld op 4 augustus 1945, ter herinnering aan de twaalf, die op 1 juli 1943 werden gefusilleerd na de aanslag op het Bevolkingsregister van zaterdag 27 maart 1943.
• Monument voor Gerrit van der Veen en het Kunstenaarsverzet. Gerit Jan van der Veen (1902-1944), beeldhouwer, was oprichter van het illegale blad “De vrije kunstenaar” en leidde de Persoonsbewijzencentrale (PBC), verantwoordelijk voor duizenden vervalste identiteitsbewijzen, documenten en stempels. Nadat hij na de aanslag op het Bevolkingsregister arrestatie wist te ontlopen, pleegde hij op 1 mei 1944 met zijn verzetsgroep een gewapende overval op het Huis van Bewaring (Weteringschans) die mislukte. Hoewel in de rug door een kogel geraakt, wist Gerrit Jan te ontkomen en dook onder. Op 15 mei werd hij echter gevonden en met drie kameraden ter dood veroordeeld. Na het bloemenleggen bij dit monument houdt men om 20:00 uur twee minuten stilte.
Organisatie: Plantage Weesperbuurtvereniging.

3. Weesperbuurt, Schaduwkade. Aanvang 19.30

Herdenkingsplechtigheid bij het Monument Schaduwkade dat op 26 mei 2013 werd onthuld ter nagedachtenis aan de in de oorlog weggevoerde en vermoorde Joodse bewoners van de Nieuwe Keizersgracht tussen Amstel en Weesperstraat.
Muziek vanaf 19:30. Om 19:50 wordt een welkomstwoord gesproken, waarna men bloemen- die ter plaatse aanwezig zijn- kan leggen bij één van de naambordjes. Vervolgens wordt er twee minuten stilte in acht genomen.
Organisatie: De Initiatiefgroep Schaduwkade.

4. Theater/muziek
In het Holocaustmuseum, respectievelijk de Uilenburger Synagoge, vinden later op de avond van 4 mei de volgende uitvoeringen plaats. Kortheidshalve verwijzen wij u naar de bijgaande links.

Philip Mechanicus. Wachten op transport

Sima’s Yiddish Songs

Organisatie: Theater na de Dam