Filmfestival Vereniging Vrienden van de Plantage

Datum: zaterdag 12 maart 2016
Locatie: Desmet Studio's, Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam
Tijd: 12:30 - 18:00

Programma Filmfestival Vereniging Vrienden van de Plantage:

Films van en met Jetske Spanjer
Met als toegift de nieuwste film van Hedda van Gennep en Wouter Snip over de geschiedenis van bioscoop Kriterion.

12:30 Zaal en bar open voor koffie, thee, broodjes

13:00 Welkom en introductie Jetske Spanjer

13:10 Het Meesterwerk (‘9) (1987) Jetske Spanjers filmdebuut:
Een korte documentaire over de totstandkoming van een schilderij van de schilder Jaap Hillenius in diens atelier.

13:20 Het Zeeuwse Licht (’49) 1992
Documentaire van Jetske Spanjer en Caroline Hissink over het Zeeuwse Domburg, dat aan het begin van de 20e eeuw een kunstenaarscentrum was. Veel kunstenaars en artistiekelingen, onder wie de schilder Jan Toorop en dochter Charley, Piet Mondriaan, schrijver Arthur van Schendel, maar ook een Duitse wonderdokter, werden aangetrokken door het dorpje aan zee: en door het licht. In een houten paviljoentje op het strand vonden geruchtmakende tentoonstellingen plaats. Kunstenaars en hun nazaten, dorpelingen en geleerden vertellen in deze film over Domburgs glorietijd.

14:10 Korte pauze

14:20 Werelden: Leo Vroman (’50) 1995
Een poëtisch filmportret van dichter/tekenaar/biochemicus Leo Vroman, gemaakt ter ere van zijn tachtigste verjaardag. Jetske Spanjer volgde hem in zijn moeiteloos in elkaar overlopende ‘werelden’: met zijn Tineke – met wie hij dan al meer dan een halve eeuw zijn leven deelt – in hun flat in Brooklyn, achter de microscoop in het laboratorium van Columbia University, wandelend langs Plum Beach en op bezoek in Nederland.

15:10-15:40 Pauze

15:40 Ontsnapt (’55) 2010
Aangrijpende documentaire van Jetske Spanjer en Ange Wieberdink over negen vrouwen die in 1945, na hun gevangenschap in concentratiekamp Buchenwald, weten te ontsnappen aan de beruchte dodenmarsen. Twee hoogbejaarde dames, de Nederlandse Lon Verstijnen en de Française Christine Bénédite, vertellen voor het eerst hun verhaal. Voor de camera blikken ze terug op hun verbijsterende ontsnappingstocht dwars door Duitsland, op weg naar bevrijd gebied.

16:45 Fragment Interview Piet Meerburg
Een bijzonder fragment uit een interview uit 2006 van Jetske Spanjer met Piet Meerburg, voormalig verzetsstrijder en oprichter Studenten Oppascentrale en de Studentenbioscoop Kriterion over die bioscoop die dan 60 jaar bestaat. (In WO II was hij o.a. betrokken bij het redden van joodse kinderen uit de crèche aan de Plantage Middenlaan tegenover de Hollandsche Schouwburg). Het interview vond plaats in Desmet ter gelegenheid van het Filmfestival van de Vereniging Vrienden van de Plantage. Een mooi opstapje naar de volgende film:

16:50 Kriterion sinds ’45 (’70) 2015
Documentaire (mogelijk iets ingekort) van Hedda van Gennep, al eerder filmer in focus op ons festival, en Wouter Snip. Bij gelegenheid van het zeventig jarig bestaan van Kriterion Amsterdam onderzoekt Hedda van Gennep, als generatiegenoot van mede-oprichter Piet Meerburg, in haar documentaire KRITERION, sinds ’45 wat de ‘Kriterion gedachte’ al zeventig jaar teweeg brengt in de hoofden en harten van de studenten.