Filmfestival 2023 met Oeke Hoogendijk

Datum: zaterdag 25 februari 2023
Locatie: Desmet Studio’s
Tijd: 13:00 - 17:00

‘Als filmmaker wil ik een verhaal vertellen’
HET PROGRAMMA

13.00 uur: Opening en introductie Oeke Hoogendijk
13.05 uur: Het Nieuwe Rijksmuseum, aflevering 3, 2013. Lengte 55 minuten.
In deze aflevering zien we hoe de nieuw aangestelde directeur, Wim Pijbes, met flair en stijl de taak van zijn voorganger overneemt en ondanks zijn daadkracht en engelengeduld tot wanhoop en frustratie gedreven wordt. Ondertussen popelen conservatoren om de meesterwerken weer uit het depot te halen, worden kunstwerken
minutieus gerestaureerd en leiden de nuances van de tinten grijs bij de nieuwe inrichting tot pittige discussies.

14.00 uur: Een aantal fragmenten uit de film Licht (2022). Over het gelijknamige magnum opus van de avantgardistische en controversiële componist Karlheinz Stockhausen, dat in 2019, 12 jaar na zijn dood, voor het eerst werd uitgevoerd op het Holland Festival onder regie van Pierre Audi. Het monomane ego van deze door velen als geniaal beschouwde componist staat borg voor een leven vol conflicten met vrouwen en meer nog met zijn kinderen en leidt zelfs postuum bij de voorbereidingen van de uitvoering tot tal van fricties.

Én als de montage wil vlotten een unieke preview van een kort fragment uit de documentaire in wording over De Vaandeldrager van Rembrandt.

14.45 uur: Nagesprek en mogelijkheid tot vragen stellen olv Hetty Krapels
15.00 uur: Pauze met broodjes
15.30 uur: Housewitz, 2021, lengte 71 minuten.
In deze tot nu toe meest persoonlijke film schetst Oeke Hoogendijk een beklemmend, ontroerend en bij wijlen droogkomisch portret van haar moeder Lous, die al tientallen jaren haar huis niet meer uitkomt, waar ze nog dagelijks met de oorlog leeft.

16.40 uur: Nagesprek en mogelijkheid tot vragen stellen olv Hetty Krapels
17.00 uur: Borrel