Eigenzinnig Klasiek

Datum: zondag 22 maart 2020
Locatie: Kapel van het Occohofje, Nieuwe Keizersgracht 92, Amsterdam. Gratis toegang voor leden, overigen € 5,- Na afloop borrel.
Tijd: 15:00 - 17:00

Het Nesko: jong toptalent met bijzonder programma
Op de eerste voorjaarszondag presenteren enkele musici van het Nesko in de kapel van het Occohofje een klassiek concert. Nesko staat voor Nederlands Studenten Kamerorkest en telt in volledige bezetting zo’n 40-45 orkestleden. Het is in 1964 opgericht om talentvolle studenten de kans te bieden in een kamerorkest te musiceren. Daarvoor wordt het Nesko ieder jaar opnieuw samengesteld uit zo’n veertig ambitieuze studenten die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Binnen het Nesko houden zij zich enkele weken intensief bezig met het kamermuziekrepertoire. Het stimuleren van talent, kwaliteit en originaliteit staat bij het Nesko voorop. Elk jaar staat er een andere jonge dirigent voor het orkest en wordt bovendien een nieuwe opdrachtcompositie uitgevoerd om jonge componisten aan te zetten tot het schrijven van kamermuziek. Wat het orkest onderscheidt van andere studentenorkesten zijn de lunchconcerten met verschillend samengestelde muziekensembles op bijzondere plekken zoals een gevangenis of een AZC. Zo komt klassieke muziek ook naar mensen die daar anders niet of nauwelijks mee in aanraking komen. Het Nesko is al met al een eigenzinnig orkest.
De audities van het orkest vinden plaats in de kapel van het Occohofje. Om die
reden bood het Nesko spontaan aan om enkele orkestleden een concert te laten geven. Zij zullen een strijkkwartet van Beethoven ten gehore brengen, een of twee celloduetten en – heel bijzonder in deze setting – enkele stukken met harp. Het concert is een samenwerking tussen Stichting Occo Hofje en de Vrienden van de Plantage.