Buurtfeest Wertheimpark slachtoffer van te strenge eisen

Datum: zaterdag 17 juni 2023

Het heeft de gemeente behaagd (of niet, dat is al onduidelijk) om zo lang te wachten met het verlossende oordeel over de vergunning voor het feest dat we ons genoodzaakt zien het feest af te blazen.
Sinds januari is de Vereniging Vrienden van de Plantage al bezig met de aanvraag voor het buurtfeest, maar door (in onze ogen) kafkaëske toestanden bij de behandeling van de vergunningaanvraag, is er nog steeds geen duidelijkheid. De grootste bottleneck was het feit dat we volgens de gemeente geen goed calamiteitenplan hadden ingeleverd. Men wilde precies van ons weten hoe we het podium zouden beveiligen als het KNMI code rood voor Amsterdam zou afkondigen.
De Theaterstraat, het bedrijf dat het podium opbouwt en al jaren alles uitstekend heeft georganiseerd voor ons in het park, heeft nog nooit zoiets meegemaakt. Natuurlijk zetten zij geen podium op bij dergelijke weersomstandigheden, (de verzekering van hen staat bovendien niet toe dat ze dan opbouwen) en ook wij als vereniging zouden het feest dan niet door laten gaan, maar tekeningen en een beheersplan moesten toch worden aangeleverd van de gemeente. Maar hoe verwacht de gemeente dat je iets op papier zet als je überhaupt nooit van plan bent dan iets te organiseren. Het is alsof je een bouwtekening moet inleveren voor een flatgebouw terwijl je een tent wilt opzetten.

De strenge (nieuwe) regels van de gemeente zijn niet bedacht voor buurtfeesten zoals dit maar voor grote festivals met duizenden bezoekers, en wij worden er nu de dupe van.

De periode voor het aanvragen van een nieuwe vergunning om evt. op een later tijdstip dit jaar, bv. aan het eind van de zomer, het feest te organiseren is helaas voorbij, maar ook dan waren we in dezelfde valkuilen van de gemeente terecht gekomen. We hopen dat volgend jaar de gemeente haar regels heeft bijgesteld ten gunste van kleinschalige projecten, want dan gaan we zeker weer vrolijk aan de slag!