Architectuurwandeling in de Spaarndammerbuurt

Datum: zondag 6 oktober 2019
Locatie: Verzamelpunt: café Distel, Spaarndammerstraat 872 (bus 22, 48, 281)
Tijd: 13:30 - 15:30

Uw gids is Geert van Boxtel
Afstand ca 2 km in 2 uur
Maximaal 20 deelnemers
Gratis voor leden
Aanmelden: Willem Campschreur: willem@campcatz.nl
Wie kent ze niet, de fantasievol gedecoreerde en soms van speelse torentjes voorziene gebouwen van de Amsterdamse School? In verschillende stadsdelen rondom het oude centrum kun je deze voor Amsterdam zo kenmerkende architectuur uit het begin van de twintigste eeuw tegenkomen. Misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van deze bouwstijl is Het Schip in de Spaarndammerbuurt, een van de drie blokken arbeiderswoningen die architect Michel de Klerk er tussen 1914 en 1921 bouwde. Dat woonblok en een aantal wooncomplexen aan het Spaarndammerplantsoen is het doel van onze vriendenwandeling, die dit keer onder leiding staat van Geert van Boxtel.
Toen hij zo’n 40 jaar geleden naar Amsterdam kwam, veranderde zijn leven, vertelt Van Boxtel. Architectuur had altijd al zijn warme belangstelling maar fietsend door deze boeiende stad met haar gevarieerde bouwstijlen sloeg er echt een vonk over. Met cursussen en lezingen vond hij belangstellenden voor wandelingen, excursies en reizen waarover hij via nieuwsbrieven informeert. Vooral de Amsterdamse School inspireert hem met haar aandacht voor ambachtelijke details en haar experimenten met bouwplastiek en met de publieke ruimte.
De wandeling begint in café Distel, voormalig Volkskoffiehuis met fraai tegelwerk, en eindigt in het schoolgebouw van Het Schip, nu lunchroom van het architectuurmuseum. Daarna is er gelegenheid het voormalige postkantoor en een woning in dit blok begeleid te bezoeken of de exposities te bekijken.

Na afloop kunt u zelfstandig Museum Het Schip bezoeken, over de architectuur van de Amsterdamse school (entree € 15,- of MJK/andere passen)