Arboretumwandeling en museumbezoek

Datum: zaterdag 24 oktober 2020
Locatie: Museum Tot Zover, Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam
Tijd: 14:00 - 17:00

Stichting Arboretum de Nieuwe Ooster – Museum Tot Zover

Opgeven: info@vriendenvandeplantage.nl
Kosten: gratis voor leden, €5.00 voor introducés

Het gedenkpark De Nieuwe Ooster heeft een grote naam als arboretum in de stad. In 1894 kocht de gemeente 16 hectare van de toenmalige gemeente Watergraafsmeer om buiten de stadsgrens een nieuwe begraafplaats aan te leggen en dat werd de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Leonard Springer, een bekende landschapsarchitect en bomenkenner, ontwierp het als een park met kenmerkende slingerende paden rondom een breed hoofdpad, dat vanwege zijn vorm ‘de krakeling’ werd genoemd. Springer plantte zo’n 1.800 bomen en coniferen en 22.000 struiken. Het streven is onveranderd om in het nu overigens 33 hectare tellende park een zo groot mogelijke verscheidenheid aan soorten te creëren.

Uitvaartmuseum Tot Zover is sinds zijn opening in 2007 gevestigd op De Nieuwe Ooster. Centraal in het museum staat de vraag: ‘Hoe gaan wij om met de dood, met onze sterfelijkheid? Zwaarmoedigheid is uit den boze, de toon is open en helder en er wordt volop gebruik gemaakt van kunst, fotografie en historische objecten. Zo vertelt het museum het verhaal over verleden, heden en toekomst van onze omgang met de dood. De moderne uitvaart in het multiculturele Nederland van nu neemt hier een belangrijke plaats in. Momenteel is naast de vaste presentatie tijdens de rondleiding de expositie ‘Eat Love Die’ van Roos van Geffen te zien. In haar
fotoseries, video’s en installaties zoekt Van Geffen naar de grote thema’s in het leven. Wat verdwijnt als iemand sterft, welke sporen laat je na?