Lezing Beeldhouwkunst in de Lage Landen 1940-1960 door Drs. Jaap Nijstad

Datum: zaterdag 12 oktober 2019
Locatie: Plantage Muidergracht 107b te Amsterdam (voormalig atelier Hildo Krop). Inloop 13.30
Tijd: 14:00

Lieve kunstliefhebber,

Als vervolg op de viering van 100 jaar Nederlandse Kring van Beeldhouwers
organiseren Minnie Folkersma en ik een aantal lezingen in mijn atelier aan de Plantage Muidergracht 107b te Amsterdam (voormalig atelier Hildo Krop).

De tiende lezing heeft als onderwerp:
“WAAR MOET DAT HEEN, HOE ZAL DAT GAAN”
Beeldhouwkunst in de Lage Landen 1940-1960

De Tweede Wereldoorlog vormt, niet alleen voor de beeldhouwkunst, een dikwijls pijnlijke cesuur. Carrières werden wreed afgebroken (Van der Veen, Limpers, Henriët, Van Hall) en na de oorlog ontstaat er, scherper dan tevoren, een stromingenstrijd. Vooraanstaande opleidingen zoals Amsterdam en Maastricht getuigen van verschillende inzichten en de opkomst van (internationale) manifestaties van beeldhouwkunst in de openlucht bereiken een veel groter en nieuw publiek. Sonsbeek en Middelheim getuigen voor het eerst van een visie die niet beperkt blijft tot een chauvinistische appreciatie…

En aan de horizon gloort een nieuwe periode, niet langer gebonden aan klassieke technieken en materialen.

(Jaap Nijstad)

De lezing wordt gegeven door Drs. Jaap Nijstad op zaterdag 12 oktober 2019 om 14.00 uur, inloop om 13.30 uur en zal ongeveer twee uur duren (met een pauze).

Het entree is € 15 euro p.p,  (voor 2 personen samen 25 euro) over te maken op rekeningnummer
NL 04 INGB 0002611382  t.n.v. M.J.Kleinendorst, o.v.v. lezing. (Graag ontvangen wij uw reservering per email, zodat wij u tijdig kunnen melden als er geen plaatsen meer zouden zijn)

Hartelijke groet,

Mieke Kleinendorst  & Minnie Folkersma