Lezing 100 jaar Kring van Beeldhouwers door drs. Karin Straathof

Datum: zaterdag 23 november 2019
Locatie: Plantage Muidergracht 107b,Amsterdam (voormalig atelier Hildo Krop) Inloop 13.30 uur
Tijd: 14:00 - 16:00

De elfde lezing heeft als onderwerp:

Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren 1960-1980
Van moderne beeldhouwkunst naar een post-moderne tijd

Lieve kunstliefhebber,
Als vervolg op de viering van 100 jaar Nederlandse Kring van Beeldhouwers organiseren Minnie Folkersma en ik een aantal lezingen in mijn atelier.

De twintigste eeuw kenmerkt zich door vele hoogte- en dieptepunten in zowel het sociale, het politieke en het culturele leven. De gehele maatschappij breekt open na de donkere oorlogsjaren. Door nieuwe technieken in de media komt de wereld binnen in ieders huiskamer en in een steeds vrijere wereld, verdwijnen allerlei grenzen. De nieuwe generaties voelen zich daarin dan ook vrijer dan de vorige, hebben meer tijd, het individu wordt belangrijker

De kunsten worden hier in ruime mate door beïnvloed en ook de Nederlandse beeldhouwkunst betreedt nieuwe gebieden.

Klassieke materialen als hout, metaal en steen behouden hun waarden en daarnaast kiezen kunstenaars voor elk denkbaar ander materiaal.

Het werk van Carel Visser bijvoorbeeld kenmerkt zich door assemblage van een veelheid van materialen zoals autobanden, olievaten, autoruiten, leer, schapenvacht, eieren enzovoorts.

En zou de Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers nog wel beeldhouwkunst genoemd kunnen worden?

Hoe ontwikkelt zich nu deze moderne beeldhouwkunst in Nederland en waar gaat zij naar toe zo richting het einde van het millennium?

Het entree is € 15 euro p.p,  (voor 2 personen samen 25 euro) over te maken op rekeningnummer

NL 04 INGB 0002611382  t.n.v. M.J.Kleinendorst, o.v.v. lezing. (Graag ontvangen wij uw reservering per email, mjkleinendorst@hotmail.com, zodat wij u tijdig kunnen melden als er geen plaatsen meer zouden zijn)

Hartelijke groet,
Mieke Kleinendorst  & Minnie Folkersma