Buurtbijeenkomst ‘Levende verhalen”

Datum: dinsdag 3 december 2019
Locatie: Nationaal Holocaust Museum i.o., Plantage Middenlaan 27, Amsterdam. Toegang: gratis, aanmelden via Eva.vanLeeuwen@jck.nl
Tijd: 16:00 - 18:00

Graag nodigen wij u uit voor de bijeenkomst ‘Levende verhalen’ op 3 december tussen 16.00-18.00 uur in het Nationaal Holocaust Museum i.o., Plantage Middenlaan 27, Amsterdam. Deze bijeenkomst wordt speciaal georganiseerd voor omwonenden van het museum. Vanwege eerder contact nodigen wij u hiervoor uit, uw buren en kennissen uit de omgeving zijn ook van harte welkom.

 

De afgelopen maanden hebben we op verschillende manieren contact gezocht met de buurt en input verzameld. Aan de hand van deze uitkomsten leggen we verschillende manieren om de buurt te betrekken bij het Nationaal Holocaust Museum aan u voor.

 

Plaatsen van herinnering

“Geschiedenis is verleden dat in het spel van herinneren en vergeten door elk van ons, u en ik, wordt toegeëigend.”

Dit citaat komt uit het boek van “De mist van de geschiedenis” geschreven door Willem Frijhoff. Hij is hoogleraar geschiedenis en heeft diverse boeken geschreven over de omgang met het verleden. Met dit citaat geeft hij aan dat het verleden doorleeft in de geheugens van mensen en dat we verschillende betekenissen aan het gebeurtenissen geven. Sommige gebeurtenissen uit het verleden worden vergeten, terwijl andere juist blijven plakken.

Plaatsen kunnen mensen herinneren aan het verleden. Deze plaatsen van herinnering hoeven niet fysiek te zijn. Wellicht stond er iets, maar is het verdwenen. Dan is er alleen nog de herinnering.

Met deze bijeenkomst proberen we buurtverhalen over plaatsen van herinnering aan de Holocaust te delen en vast te leggen. Samen gaan we op zoek naar sporen in het heden van het verleden. Ter voorbereiding kunt u alvast een plek van herinnering in de buurt bedenken.

Update
We zullen u ook updaten over de plannen voor het museum. In het najaar van 2022 wordt het Nationaal Holocaust Museum (bestaande uit de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool) heropend. Er is vanzelfsprekend de mogelijkheid om vragen te stellen.

Tijdens de bijeenkomst bieden wij u graag versnaperingen en een drankje aan. Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden voor deze bijeenkomst? Dan kunt u een mail sturen naar Eva.vanLeeuwen@jck.nl. U kunt zich aanmelden tot 25 november.